Studiereizen Tips

Op studiereis naar authentiek Cuba

24 april 2019 - leestijd: 6 minuten

Zouden de oldtimers uit het straatbeeld verdwijnen en de charmante vervallen huizen hun oh zo nodige opknapbeurt krijgen? Het zou zomaar eens kunnen. Daarom is nú het moment om een Cubareis te plannen, zodat u het land nog kunt zien in zijn volle socialistische glorie. De eerste vraag die bij iedereen op komt als men denkt aan bestemming Cuba: ‘Is het echt zo authentiek zoals wordt gezegd?’. Wij hebben onze collega Petra op onderzoek uit gestuurd en u kunt het antwoord misschien al raden: ‘Ja absoluut, Cuba is echt zo authentiek en de tijd heeft er echt stil gestaan.’

“Dit sfeertje begint al als je het vliegtuig uitstapt en arriveert op een Cubaans vliegveld. De uitstraling, de sfeer, de gemoedelijke chaos, de broeierige warmte die er hangt.” Het is circa 10 uur vliegen met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam. Een vlucht naar Cuba is ook mogelijk met bijvoorbeeld een tussenlanding op Cancun. Dan duurt de reis circa 13 uur. Vaak begint de rondreis door dit land in de hoofdstad Havana en vlieg je dus aan op het José Marti International Airport. Om het land binnen te treden is een visum vereist. Dit toeristenvisum wordt veelal geregeld door de touroperator en kost twintig euro. De beste reisperiode om dit land te bezoeken is van november tot en met mei.

Wat was je eerste indruk van het land?

“Mijn eerste indruk van het land was een land vol cultuur en historie, prachtige natuur en hagelwitte stranden. Ik zou het land zeker aanraden. Naar Cuba ga je voor het land zelf, de cultuur, de historie, de kleurrijke gebouwen en natuurlijk de overal swingende salsa. Stel wel je verwachtingen bij met betrekking tot de kwaliteit van de accommodaties en het eten wat verkrijgbaar is. De kwaliteit van beiden laat nog wel eens te wensen over. Het toerisme in Cuba is nog steeds in opkomst en veel toeristische diensten staan dus nog in de kinderschoenen. Deze sfeer heeft wel weer zijn charme en past uiteraard bij het authentieke Cuba.”

Op de vraag ‘Welke plek of locatie maakte het meeste indruk’ antwoord Petra: ‘De stad Havana vond ik de leukste stop op onze rondreis. Het oude centrum, de gezellige sfeer en vooral de rit in een oldtimer mag natuurlijk niet ontbreken. Havana is een stad die je beslist niet mag overslaan. Dit geldt overigens ook voor Trinidad en de hagelwitte stranden. Deze zijn echt een bezoek waard.’ Naast de bekende stad Havana is het stadje Trinidad een echt picture-perfect dorp, zo ongeveer halverwege het eiland. Hier vind je klinkerstraten, pastelkleurige huizen met rode dakpannen en de immers aanwezige oldtimers. Op elke hoek van de straat kun je geweldige foto’s schieten.

Praktische zaken op een rijtje

Zo zijn er van ieder land wel punten op te noemen wat verbeterd kan worden of wat bestempeld mag worden als minpunt of nadeel. Een aantal praktische zaken op een rijtje waarmee je rekening dient te houden als je op reis gaat naar Cuba: Zo heb je in Cuba niet tot nauwelijks de mogelijkheid tot geld pinnen. In hotels is het mogelijk om euro’s te wisselen of de betaling te voldoen met een creditcard. Neem dus voldoende euro’s mee vanuit Nederland die je omwisselt bij een wisselkantoor of op de luchthaven voor de Cubaanse peso, ofwel de CUC. De valutasituatie in Cuba is gecompliceerd. Cuba heeft namelijk 2 valuta’s. De Cubaanse peso (CUP) en de Cubaanse converteerbare peso (CUC). Op reis naar Cuba zult je normaal gesproken alleen in aanraking komen met de CUC. Deze valuta is inwisselbaar en gemaakt voor toeristen.

Een tip voor een goed restaurant heeft onze collega Petra niet. In restaurants is de maaltijdkeuze zeer beperkt en de maaltijden worden vaak eenvoudig geserveerd. In verhouding is een lunch of diner redelijk prijzig. Voor een (Westerse) lunch betaal je snel zo’n twintig euro exclusief de drankjes. ‘Over drankjes gesproken, er is niet veel keuze op gebied van drank. Alle drankjes met rum zijn goed verkrijgbaar, zoals de welbekende mojito’s of de Cuba Libre, maar verder is er vaak alleen cola en bier in de restaurantjes. Dit geldt uiteraard niet in de resorts’.

Wil je liever voor je lunch zorgen? Onderweg zijn er geen supermarkten waar je even snel iets kunt kopen. Mocht je een supermarktje tegen komen, is het assortiment verre weg niet zo uitgebreid als wij gewend zijn. Houd je van thee drinken? Neem dan zelf thee mee vanuit Nederland. Dit hebben ze namelijk bijna nergens onderweg. Uiteraard wel in de all-in hotels. Toiletten onderweg zijn ook zeer schaars en vaak niet heel schoon. Zorg dus zeker voor een extra pakje zakdoekjes in je tas. Petra is zeer te spreken over de bevolking en de sfeer die heerst: ‘De bevolking van Cuba is zeer vriendelijk. Iedereen begint te swingen zodra er muziek aan gaat. Er wordt op iedere hoek van de straat gedanst op live salsa muziek. Ondanks dat er wel veel armoede heerst onder de bevolking, zie je iedereen genieten van de kleine dingen. Als toerist heb ik geen last gehad van de armoede die heerst.’

Interesse in deze bestemming?

De bestemming is zeer goed te combineren met een strandvakantie. Er zijn veel hagelwitte stranden te vinden in Varadero en rondom Holguin. De kwaliteit van de hotels, ook van de luxere hotels, laat vaak wat te wensen over. Om deze reden geeft TUI daarom ook geen 5-sterren kwalificatie aan hotels die dit zelf wel op de gevel hebben staan. Het beste hotel volgens Petra in de badplaats Varadero is het Hotel Royalton Hicacos (adults only). Een goede aanrader voor een middenklasse accommodatie in Varadero is Hotel Sol Palmeras. Deze badplaats ligt op een smal schiereiland nabij Havana, dus ook een excursie naar de Cubaanse hoofdstad is zo gemaakt. Zonnen op Varadero beach met een constant aangename wind, duiken in de Caribische Zee en veertig verschillende soorten koraal spotten, golfen op de enige golfbaan van Cuba: een verblijf in Varadero biedt voor ieder wat wils.

Onze collega Petra adviseert natuurlijk graag over de mogelijkheden voor een rondreis door Cuba. ‘Het is raadzaam om een auto te huren in Cuba en de vrijheid te ervaren. Je kunt in Cuba goed per eigen huurauto rondreizen, maar dit kan uiteraard ook per groep of met een privé gids. Wanneer je zelf een auto rondreis wilt maken, dan adviseer ik om minimaal drie maanden voor vertrek te boeken in verband met het beperkte aanbod op het eiland. Voor alleen een strandvakantie zou ik het land niet aanbevelen. Het is juist zo leuk om de kleurrijke cultuur van Cuba te ontdekken.’

Een afspraak maken met Petra? Dat kan!

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht