Studiereizen

[Reisverslag] Op cruise naar de Noorse fjorden met Maryse

29 juni 2022 - leestijd: 8 minuten

Reisspecialist Maryse de Visser van Pelikaan Reisbureau Zevenbergen is met Holland America Line (HAL) op cruise geweest naar het prachtige Noorwegen. In zeven dagen is ze vanuit de haven van Rotterdam naar verschillende plekken in Noorwegen gevaren met het cruiseschip. En het bijzondere is dat het een doopcruise was. Dat wil zeggen dat de cruisetocht voor het eerst gemaakt werd. Voor vertrek werd de nieuwe ‘Rotterdam 7’ gedoopt door Prinses Margriet. We vroegen naar de ervaringen van Maryse over deze prachtige cruise.

Wat was je eerste indruk van de Rotterdam 7?

Groots! Maar dat is niet zo gek ook. Het heeft maar liefst 14 verdiepingen, 2668 passagiers, een Lido buffetrestaurant, een dining room met vegetarische opties, twee zwembaden en een Spa & Wellness. En als dat nog niet genoeg was is er ook nog een sportveld, een fitnesszaal en een walkingtrack. U verblijft op basis van Halfpension. Dit kan worden uitgebreid met een drankenpakket (All Inclusive).

één van de twee zwembaden

Naar welke bestemmingen in Noorwegen is de HAL gevaren?

Vanuit Rotterdam zijn we over de Noordzee richting de Noorse fjorden gevaren. We hebben een bezoek gebracht aan achtereenvolgens Kristiansand, Stavanger en Flam.

De Rotterdam 7 aangemeerd in de Noorse fjorden

Wat is het allerleukste dat je hier kunt doen en mag je zéker niet overslaan?

Kristiansand: een klein stadje. Deze plaats in Zuid-Noorwegen staat bekend om de vele eilandjes die voor de kust zijn gelegen. Een mooi klein stadje, waar u heerlijk kunt wandelen door het stadje zelf, langs de vismarkt en door het oude gedeelte van de stad met de vele oude houten huizen. De Noren gaan zelf vaak op vakantie in Zuid-Noorwegen en hebben daar vaak hun eigen 2e woning inclusief boot. Wat een prachtige ligging!

Kristiansand_1

Stavanger: een leuke Noorse stad; voormalig Europees cultuurstad en is de derde grote stad in Noorwegen. Stavanger is een hele leuke stad met de prachtige gekleurde huizen aan de waterkant. Hier is een heerlijke Fiskemarked te vinden. Leuk om even binnen te lopen en midden in het centrum aan de haven, waar ook mooie winkels zijn. Vanuit Stavanger is het eigenlijk een must om een excursie te maken naar de Lysefjord en een bezoek aan de Preekstoel (Preikestolen of Kjeragbolten) te brengen. Dit kan met een 2 uur durende hike-tocht, zodat u de Preekstoel zelf kan beklimmen, maar u kan het ook ervaren vanaf de fjord met een heerlijk boottochtje. Er zijn vele boottochten mogelijk, zoals met een elektrische boot (het milieuvriendelijke substainable Noorwegen) of met een supersnelle RIB Boat. De excursies zijn gemakkelijk te boeken via Holland America Line, maar zijn enorm prijzig. U kunt ook heel makkelijk zelf tochten regelen, echter moet u wel heel goed rekening houden met de tijden dat het schip in de haven is gelegen! Het schip wacht niet als u té laat bent!

RIB_tour_Fjorden_Sognefjord_4

Een tocht met de RIB boot

Flam: een heel klein plaatsje en gelegen in de Sognefjord. De Sognefjord is in Europa de grootste fjord die bevaren kan worden en heeft een lengte van ca. 100 km. Het is daar echt prachtig! In Flam kunt u een prachtige treinreis maken met de Flambana; deze oude trein gaat in 2 uur op en neer! Hier ziet u de meest mooie vergezichten met watervallen en groene bergtoppen in de zomermaanden! Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld de trein heen te nemen en dan een zipline te nemen en vervolgens met mountainbikes naar beneden te fietsen! Dit hebben wij niet gedaan, maar wel een hoog adrenalinegehalte met de RIB-tour ervaren! Met Fjordtours hebben wij een tocht door de fjorden gemaakt, hetgeen echt heel gaaf was! Snelheid & natuurschoon; goede combinatie!

Uitzicht vanaf Flam met het cruiseschip aan de rechterkant

Wat maakt deze reisbestemming authentiek, anders dan alle anderen?

Dit was natuurlijk een hele bijzondere cruise, omdat dit de doopcruise is van het nieuwe schip de MS Rotterdam! Het was een bijzonder gezelschap met veel reisspecialisten uit Nederland, België en Groot-Brittannië.

Welk restaurant mag je niet overslaan op het cruiseschip of in de Noorse plaatsen?

Het dineren in de restaurants van de MS Rotterdam is fantastisch! Inbegrepen zijn het Lido Buffetrestaurant en het à la carte restaurant The Dining Room, waar u dagelijks kunt kiezen uit smaakvolle gerechten. Altijd voor-, hoofd- en nagerecht, maar meer bestellen mag ook! Natuurlijk niet voor mij, maar het kan! Indien u graag in een kleinere omgeving wilt dineren zijn er 5x à la carte restaurants met verschillende thema’s als het Pinnaccle Grill restaurant (heerlijke steaks en visgerechten), Tamarind (Aziatische keuken), Nami Sushi, Canaletto (Italiaanse keuken) en Rudi’s Sel de Mer (visrestaurant van de meesterkok Rudi Sodamin). Met een kleine toeslag per persoon eet u hier in een rustigere omgeving.

Wat is het lekkerste gerecht dat je hier hebt gegeten?

Ik heb zelf het Pinnacle Grill restaurant uitgeprobeerd op uitnodiging van HAL en heb een heerlijke steak gegeten!

Geef een grappig of indrukwekkend weetje over je bestemming

Neem de RIB tour in Stavanger naar de Lysefjord en eindig dan met een heerlijke smørebrot in de Fiskemarked aan de haven! Dé ultieme Noorwegen-ervaring.

Hoe zou je het karakter van de locals omschrijven?

De Noren zijn redelijk stug en geen enthousiast volk. Beetje koel, hahaha, net als de bestemming. Geen uitbundig vrolijk volk, maar zeker niet onvriendelijk!

Geef 1 pluspunt en 1 minder punt over je gemaakte reis voor jou persoonlijk

Pluspunt: vertrek vanuit Nederland en een prachtig schip! Goede prijs/kwaliteit en een prachtige route voor iedereen die van rust en natuur houdt, maar geen actieve vakantiebeleving naar Scandinavië zoekt!

Minder punt: bezoek aan Noorwegen in vogelvlucht! Het is de combinatie van de luxe van het doen van een cruise met korte bezoeken aan dit mooie land. En voor sommige reizigers kan dit schip veel té groot zijn; aan het einde van de week als u van boord stapt, bent u eigenlijk pas op de hoogte waar alles is gelegen (als restaurants, fitness, World Stage center etc.).

Voor welke reizigers is deze cruise geschikt en waarom?

Reizigers met oog voor natuur en de combinatie van varen in een luxe omgeving, lekker eten en het zien van de fjorden. Dit staat toch bij veel reizigers op het wensenlijstje. De gemiddelde leeftijd aan boord is hoger dan 65 jaar. Wel geschikt voor meerdere type reizigers. Het beeld van de consument is nog heel vaak dat cruisen geschikt is voor de oudere reiziger met een hoger budget en rijke Amerikanen. Dit is absoluut niet het geval. Het is alleen wel zo dat de term: hoe kouder, hoe ouder wel opgaat op dit schip MS Rotterdam met deze vaarroute naar Scandinavië. Echter, op de overige schepen van Holland America Line is dit niet het geval en is de leeftijdsgrens in bijvoorbeeld de Middellandse Zee veel lager. De kwaliteit is echt heel goed van Holland America Line en nét ietsje beter dan bijvoorbeeld met MSC Cruises. Maar….het vertier en entertainment bij rederijen als NCL, MSC, Costa en Royal Caribbean is wel levendiger en gezelliger op het hoofddek. Bij de Holland America Line is alles wel iets stijver en rustiger!

De kwaliteit van HAL ziet u ook terug in de comfortabele kamers

Tot slot: Waarom wilde je graag deze bestemming bezoeken?

Ik heb reeds meerdere cruises gemaakt (zowel privé reizen als scheepsbezoeken) en heb zeker veel ervaring opgedaan in het verleden. Maar mijn ervaring bij Holland America Line was alleen een scheepsbezoek aan de MS EURODAM en de MS KONINGSDAM voor een paar uurtjes. Dus ik vond dit aanbod om deze cruise met het nieuwste schip (doopcruise) van de MS ROTTERDAM te ervaren en mijn cruisekennis te vergroten niet af te slaan. Onze reisbureaus hebben veel klanten die voor deze route kiezen en is zeer populair vanwege het vertrek vanuit Rotterdam of Amsterdam. Met deze studiereis kan ik de duidelijke verschillen benoemen, als het gaat om de vergelijking met andere rederijen als MSC Cruises, Costa Cruises en NCL. Het is heel fijn om klanten aan de balie goed te kunnen informeren en de duidelijke verschillen tussen de diverse rederijen te kunnen benoemen.

Vragen voor Maryse?

Mocht u een vragen hebben over de cruisereis naar Noorwegen of andere cruisereizen, neem dan contact op met Maryse of kom langs in ons Reisbureau in Zevenbergen. Wie weet maakt u binnenkort ook wel een mooie cruise naar Noorwegen of één van de andere bestemmingen!

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht