Studiereizen

[Reisverslag] Gladys reist door Puglia in Italië

11 juli 2024 - leestijd: 6 minuten

Voor reisspecialist Gladys van Pelikaan Reisbureau Zevenbergen stond er in mei een mooie studiereis te wachten. Samen met de Jong Intra Vakanties vloog ze namelijk naar Puglia, een fantastische streek in de hak van Italië. In 5 dagen bezocht ze verschillende dorpjes en steden in Puglia. Benieuwd hoe Gladys dit heeft ervaren? U leest het hier!

Dag 1 | Cisternino en Locorotondo

In de ochtend van 13 juni stond de wekker erg vroeg, om 5:00 werden we namelijk al verwacht op Schiphol om kennis te maken met de tourleaders en de groep. Het is mogelijk om op twee verschillende airports te vliegen vanuit Nederland, namelijk Bari en Brindisi. Bari ligt meer in het noorden en Brindisi ongeveer in het midden. Gekeken naar je verblijfplaats, kan je kijken wat voor jou het ideale vliegveld is om op te landen om vanuit daar de streek te ontdekken.

Er gaan verschillende rechtstreekse vluchten per week vanuit zowel Schiphol, als Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. Wij vertrokken uiteindelijk om 7.00 vanuit Amsterdam via Milaan naar Bari. Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Bari rijden we met de transferbus direct naar de eerste bezienswaardigheid van deze studiereis.

We bezoeken Cisternino en Locorotondo, deze dorpjes staan bekend om de mooie dorpjes van Italië. Beide hebben leuke, kleine, gezellige straatjes en steegjes en hier bezoeken we tevens een kaasproeverij. Na deze dorpjes bezocht te hebben rijden we naar ons overnachtingshotel voor de eerste twee nachten. We verblijven in het Masseria Relais Santa Teresa, een elegante en sfeervolle Masseria die gesitueerd is in een 17e-eeuws gebouw.

Masseria Puglia

Dag 2 | Lecce en Gallipoli

Lecce kent vele bijnamen, maar het Florence van het zuiden is toch wel het meest passend vanwege het overvloedige aanbod van prachtig gedecoreerde gebouwen en monumenten. Lecce ligt op het Salanto Schiereiland, in de hiel van de Italiaanse laars. De straten liggen vol met leuke plekken om te winkelen en te eten. We bezoeken hier onder andere Piazza del Duomo en de basiliek. Persoonlijk vond ik Lecce een hele gezellige plaats met veel leuke restaurantjes, winkels en barretjes.

Na de lunch vertrekken we naar de stad Gallipoli, dit is een oude stad en wordt omringd door de zee. Alleen een brug verbindt Gallipoli met het nieuwe gedeelte en het vaste land. Het centrum is knus en gezellig door de nauwe straatjes. De haven is dagelijks in gebruik door vissers die hun visvangst bekijken of zich alweer voorbereiden op de volgende vaart. Een diner in een traditioneel visrestaurant kan natuurlijk niet ontbreken. Na het diner rijden we terug naar ons overnachtingshotel.

Dag 3 | Otranto, Ostuni en Alberobello

Vandaag checken we uit en vervolgen we onze studiereis naar Otranto. Deze stad heeft nog steeds de kenmerken van de oude handelssteden van de Middellandse Zee. De architectuur van de oude stad, het kasteel, de haven, torens en de kerken getuigen van de geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 13e eeuw. Op heldere dagen kun je de bergen van het vasteland Albanië zien. Otranto vond ik persoonlijk iets minder. Mocht je van cultuur houden dan zit je hier wel goed want hier zie je nog veel gebouwen van vroeger en kathedralen.

Na deze stad bezocht te hebben, maken we nog een kleine stop in Ostuni, een heel leuk pittoresk stadje. De bijnaam van de stad is ‘Citta Bianca’ vanwege de witte kleur van de stad. Ook hier weer veel leuke en gezellige straatjes met volop winkeltjes en eetgelegenheden.

We rijden door naar Alberobello. Deze stad is bekend vanwege de trullo, een rond stenen huisje met kegelvormig dak en witte muren. In Alberobello komt deze bouwwijze het meest voor en is het daarom tot nationaal monument verklaard. Ik vond Alberobello erg leuk, ook hier vind je veel leuke straatjes, steegjes en vele restaurants. We dineren in een Osteria en na het diner rijden we naar het hotel waar we de aankomende twee nachten zullen verblijven: Mare Nostrum hotel in Savelletri. Dit hotel zal ik echt puur als overnachtingshotel adviseren.

Alberobello

Dag 4 | Matera en de grotten van Castellana

Matera is een stad in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata en tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is vooral bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn. De stad bestaat uit twee delen: de Sassi nabij de kloof en de moderne stad op de kloof. De Sassi werd tot 1952 nog door 15.000 mensen bewoond totdat de  Italiaanse regering dit verbood in verband met de slechte hygiëne en sanitaire omstandigheden.

Matera vond ik ook indrukwekkend door zijn vele kleine steegjes. Hier zie je ook nog de grotwoningen die letterlijk op elkaar gebouwd zijn. We lunchen in een lokaal restaurant in Matera. Na het bezoek aan Matera rijden we naar de Grotten van Castellana. Deze grotten vormen een van de grootste attracties in Puglia. De grotten zijn ongeveer 90 miljoen jaar geleden ontstaan en trekken veel toeristen. Hier vind je stalactieten, een hangende vorm van druipsteen, stalagmieten.

Dag 5 | Monopoli en Bari

Vandaag is alweer de laatste dag van de studiereis. Na het ontbijt hebben we een hotelinspectie bij hotel Torre Cintola Greenblue Sea Emotions een 4* hotel in Monopoli. Werkelijk een schitterend hotel direct aan zee gelegen.  We bezichtigen hier meerdere kamers, waarbij verschillende soorten kamers heel apart zijn gebouwd. Ook krijgen we hier een heerlijk kopje cappuccino aangeboden van het hotel.

We vervolgen onze weg naar Bari, een heerlijke havenstad. Niet alleen vanwege de eeuwenoude tradities, de prachtige plekken en het heerlijke eten maar ook dankzij de vriendelijke locals. Na Napels is Bari de grootste stad van Zuid-Italië, maar het oude centrum is heel compact en prima te voet te verkennen.

In de haven van Bari dobberen kleine vissersbootjes en een bezoek aan de straat van de oortjespasta is een must!! Deze straat dankt zijn naam aan de vrouwen die er ’s ochtends op hoog tempo de lekkerste orecchiette (de soort pasta) maken. Later op de dag ligt de verse paste te drogen in een soort grote sjoelbakken langs de huizen, dit geeft een uniek straatbeeld.

Bari nonna's

We hebben een rondleiding in de stad en vervolgens hebben we nog 2 uur vrije tijd om vervolgens weer te vertrekken naar de luchthaven van Bari. Bari vond ik een hele gezellige havenstad, niet alleen vanwege de oude tradities, de prachtige plekken en het eten, maar ook dankzij de locals. Bari is tevens een goede afsluiter van jouw rondreis. Om 22.40 uur landen we op Schiphol, weer vol herinneringen aan een leerzame, indrukwekkende en gezellige studiereis.

Inmiddels heb ik al een mooie boeking naar Puglia gemaakt. Daarnaast adviseer ik om een Fly-drive vakantie te boeken als je Puglia wilt ontdekken. Het is namelijk erg zonde om maar op één plaats te blijven, Puglia heeft zulke mooiste steden die je zeker moet bezoeken!

Wilt u ook eens de streek Puglia verkennen?

Lijkt het u ook leuk om de streek op eigen houtje te verkennen? Maak eenvoudig een afspraak of kom langs op ons Pelikaan Reisbureau in Zevenbergen.

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht