Nieuws

Wat betekent het coronavirus voor jouw reis?

6 april 2020 - leestijd: 7 minuten

Het coronavirus raakt ons momenteel allemaal heel hard, zeker jou als reiziger. Er worden iedere dag ingrijpende maatregelen genomen door lokale overheden. Pelikaan Reisbureaus en Reisburo Relik & van Hooft volgen de ontwikkelingen over het coronavirus op de voet. Onze reisspecialisten werken met man en macht om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Wij begrijpen alle zorgen en vragen die je hebt over jouw reis. Met behulp van dit Vraag & Antwoord artikel, hopen wij je te kunnen voorzien van antwoord op al jouw vragen. Raadpleeg ook de websites van het RIVMANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier kun je nuttige informatie vinden wat betreft het coronavirus en de reisbestemmingen. Wij zullen dit artikel regelmatig updaten.

Laatste update op: 07-04-2020 13:00

Reisadvies

Wat is het actuele reisadvies?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om tot 28 april niet op vakantie te gaan. De meest actuele informatie vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een kleur, die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Bij code geel zijn er minimale veiligheidsrisico’s. Je hoeft hiervoor geen maatregelen te treffen. Wel merk je dat eventueel attracties dicht kunnen gaan. Vanaf code oranje kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie adviseert dan alleen naar het gebied te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Bij code rood wordt het afgeraden om naar het gebied af te reizen.

Ik ga in de komende maanden op vakantie of op cruise. Gaat deze reis nog door?
Of jouw reis in de komende maanden doorgaat, is sterk afhankelijk van de situatie op dat moment. De volgende reisorganisaties annuleren hun reizen in ieder geval tot:

 • Alltours: annuleert alle reizen tot en met 30 april 2020. Meer info.
 • Bentour Reizen: annuleert hun reizen op deze bestemmingen. Meer info.
 • Bolderman Excursiereizen: alle reizen worden t/m 6 mei 2020 geannuleerd. Meer info.
 • Buroscanbrit: annuleert hun reizen tot en met 31 mei 2020 Meer info
 • Center Parcs: sluit tijdelijk alle Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse vakantieparken. Meer info.
 • Corendon: annuleert al haar reizen en cruises met vertrek tot en met 31 mei 2020.  Meer info.
 • De Jong Intra Vakanties: schort alle vakanties met vertrek tot en met 10 mei 2020. Meer info.
 • Disneyland Paris: heeft besloten haar parken gesloten te houden tot nader order. Meer info.
 • EURAM: annuleert al haar reizen met vertrekdatum t/m 30 april 2020. Meer info.
 • Eurocamp: annuleert alle reizen met vertrekdata tot en met 10 mei 2020. Meer info.
 • Feenstra Rijn Lijn: annuleert alle riviercruises met vertrek tot 1 mei 2020. Meer info.
 • FTI Reizen: heeft bevestigd dat het alle reizen tot en met 30 april aanstaande annuleert. Meer info.
 • FOX Verre Reizen: alle reizen worden tot 31 mei 2020 niet uitgevoerd. Meer info.
 • Isropa Reizen: heeft besloten om alle geboekte reizen met vertrek tot en met 6 mei 2020 te annuleren. Meer info.
 • HolidayTaxis: staat kosteloos annuleren toe in alle landen waar momenteel een reisverbod van kracht is en in landen die bij aankomst isolatie verplichten. Meer info.
 • KRAS: stopt met alle pakketreizen met vertrek tot en met 10 mei 2020. Meer info.
 • OAD: voert geen (bus)reizen en riviercruises uit tot en met 10 mei 2020.  Meer info.
 • Pelikaan Travel: annuleert alle reizen t/m 6 mei 2020.
 • Riksja Travel: schort alle reizen op tot en met 30 april 2020. Meer info.
 • Sawadee Reizen: alle vertrekken tot en met 31 mei 2020 gaan niet door. Meer info.
 • Silverjet: heeft besloten alle vertrekken t/m 31 mei 2020 te annuleren. Meer info.
 • Sunair: schort alle vakanties met vertrek tot en met 10 mei 2020 op.  Meer info.
 • Tenzing Travel: annuleert alle reizen met een vertrekdatum tot en met 31 mei 2020. Meer info.
 • Travel Trend: schort vertrekken tot en met 30 april 2020 op. Meer info.
 • TUI: stopt met alle vakantiereizen met vertrek tot en met 10 mei 2020. Meer info.
 • Van  Nood Reizen: annuleert alle reizen tot 6 mei 2020. Meer info.
 • Yaxa Reizen: heeft moeten besluiten alle reizen tot en met 19 april 2020 te annuleren. Meer info.
 • Zeetours: de geannuleerde afvaarten verschillen per rederij. Vraag onze reisspecialisten om advies. Voor een beknopt overzicht van de cruisemaatschappijen verwijzen wij je naar de volgende link. Meer info.

Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Mocht er iets veranderen wat invloed heeft op jouw reis, stellen we je uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte.

Ik kom net uit een land waar het coronavirus heerst, mag ik dan afreizen naar andere landen?
Afhankelijk van jouw bestemming, gelden er andere regels. Om welke landen het gaat en welke regels daarbij horen, lees je hier.

In Nederland heerst het coronavirus, mag ik afreizen naar het buitenland?
Afhankelijk van jouw bestemming, gelden er andere regels. Om welke landen het gaat en welke regels daarbij horen, lees je hier.

Omboeken/annuleren en het coronavoucher

Ik moet binnenkort mijn restantbetaling voldoen. Kan ik dit in verband met het coronavirus uitstellen of afwachten?
Wij begrijpen jouw bezorgdheid wat betreft jouw geplande reis. Heb je geen bericht van ons ontvangen? Dan kan jouw vlucht vooralsnog volgens planning vertrekken, en staat jouw accommodatie goed geboekt. Dat betekent dat er helaas geen uitzondering gemaakt kan worden op de betalingsregeling. De restantbetaling dient daarom uiterlijk 6 weken voor vertrek overgemaakt te worden.

Mijn vakantie wordt toch onverhoopt geannuleerd. Ben ik mijn geld nu kwijt?
Als je vakantie onverhoopt wordt geannuleerd, zal er vanuit de reisorganisator gezorgd worden voor een passend alternatief. Op dit moment zien we bijvoorbeeld dat er coronavouchers verstrekt worden of omboekingsregelingen getroffen worden. Omdat wij daarnaast ook aangesloten zijn bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), blijf je van je reissom verzekerd. Ook over het deel dat je al betaald hebt bij het boeken (vaak aangeduid als aanbetaling), blijf je verzekerd.

Waarom een coronavoucher?
Reisbrancheorganisaties ANVR en SGR zijn met het initiatief gekomen om reisorganisaties de mogelijkheid te bieden een coronavoucher te verstrekken aan reizigers wiens vakantie geannuleerd is door het coronavirus. Het uitgeven van een coronavoucher is voor zowel de reisorganisatie als voor de reiziger voordelig. Zij zeggen hierover het volgende: ”Reisorganisaties hebben nu te maken met annulering op grote schaal, terwijl zij voor deze reizen al verschillende betalingen hebben gedaan aan bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen en hotels. En omdat er nu weinig tot geen boekingen gemaakt worden, raken reisorganisaties snel door hun middelen heen. Zou dit nog lang doorgaan, dan kunnen reisorganisaties niet meer voldoen aan de verplichtingen en zouden zij financieel onvermogen aan moeten vragen bij het garantiefonds SGR. Reisorganisaties geven daarom in plaats van geld, de coronavoucher mét SGR-garantie uit. Zo blijft de organisatie bestaan en kan jij met de voucher later een nieuwe vakantie boeken.”

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er niet zo’n prettig gevoel bij. Kan ik nu annuleren?
Wij begrijpen dat jij je op dit moment zorgen maakt over jouw vakantiebestemming. Als je jouw vakantie of reis op eigen initiatief wilt annuleren en de touroperator/reisorganisatie heeft aangegeven dat de reis doorgang kan vinden, gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden.

Ik ga in de komende maanden op vakantie, maar ik heb er niet zo’n prettig gevoel bij. Kan ik nu omboeken?
In veel gevallen kunnen onze reisspecialisten bij de touroperators opvragen wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het omboeken van de reis naar andere datum. Bij sommigen kan dit momenteel kosteloos (zonder wijzigingskosten) en bij anderen zijn er strengere voorwaarden. Vraag onze reisspecialisten naar de mogelijkheden en de eventuele bijkomende kosten.

Tot slot

Wij doen ons uiterste best om dit artikel up-to-date te houden. Door de snelheid van de ontwikkelingen en de verspreiding van dit virus, is het helaas niet altijd mogelijk om de meest actuele informatie te bieden. Wij hebben als doel om jou zo goed mogelijk te informeren over de veelgestelde vragen rondom het coronavirus. Mocht je toch nog vragen over het coronavirus hebben, raadpleeg dan de websites van het RIVMANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uiteraard zijn onze reisspecialisten ook telefonisch of per mail bereikbaar.

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht