Studiereizen Tips

Het onontdekte Azië: Myanmar

10 april 2019 - leestijd: 4 minuten

Onze collega Pieter was de gelukkige en mocht dit jaar op studiereis naar Myanmar, ook wel bekend als Birma. Deze bestemming is zelfs geschikt voor reizigers die voor een eerste keer naar Azië gaan en niet gewend zijn aan de Aziaten en de Aziatische cultuur. Het is zeker ook aan te raden aan reizigers die al meer gezien hebben van Azië, vanwege de ongerepte gebieden die nog niet drukbezocht zijn in vergelijking met het ‘toeristische Azië’. 

Na een reis van ongeveer zeventien uur, inclusief een overstap in Singapore, is onze collega Pieter op zijn eerste bestemming in Myanmar aangekomen: Yangon. Zijn indruk van het land? “Rustig, vrij ongerept, maar landschappelijk niet heel spectaculair. Als je als reiziger op zoek bent naar cultuur, zou ik deze bestemming zeker aanraden. Ik zou de bestemming daarentegen niet aanraden aan reizigers die hoge eisen stellen aan hygiëne, niet van cultuur houden of mensen die van een uitbundige en indrukwekkende natuur houden. Het landschap laat zich wat te wensen over.

Als men spreekt over het land Birma, tegenwoordig Myanmar, spreken zij vaak over ‘het onontdekte Azië’. Pieter bevestigd: “Klopt helemaal. Het toerisme is in veel minder mate ontwikkeld als in bijvoorbeeld Thailand of Indonesië. Je kunt er nog heel rustig rondlopen en zo zijn er bijvoorbeeld nog echt de lokale marktjes te vinden. Je komt er bijna geen andere toeristen tegen, voornamelijk de lokale bevolking. De Birmeese inwoners zijn over het algemeen zeer gastvrij, geïnteresseerd, aardig en heel erg behulpzaam. Ze spreken niet allemaal Engels, maar zij doen hun uiterste best. Ze zijn op een positieve manier gewend aan die paar toeristen en bezoekers, maar blijven hun natuurlijke gastvrijheid houden.”

Wat vond je van de bezienswaardigheden?

Een van de meest bekende plaatjes van Myanmar zijn de beelden van de zonsondergang of zonsopkomst over de tempels van Bagan met in de lucht een hoop luchtballonnen. Als je bestemming Myanmar Googled, zullen je zoekresultaten ook voornamelijk bestaan uit deze beelden. Onze collega Pieter vond dit dan ook plek die het meeste indruk op hem maakte: “Het gebied rondom Bagan is naar mijn mening het meest indrukwekkende gebied van het land. Het is een enorm groot gebied dat vol staat met tempels. Je kunt hier een ballonvaart maken of gewoon langs alle tempels fietsen. Als je gelukt hebt met helder weer, is de zonsopkomst of zonsondergang hier natuurlijk schitterend. Wij hebben dit gebied verkent per scooter, wat een hele leuke ervaring was. Deze middag in Bagan heeft wel indruk gemaakt. Helaas hadden wij geen mooi helder weer, dus ook zo’n plaatje schieten van de geweldige die zonsondergang zat er voor ons niet in…”

“Naast de omgeving van Bagan, is ook de stad Yangon zeker de moeite waard. Het is een oude, maar zeer indrukwekkende stad met veel koloniale gebouwen waar je dus je ogen uit kijkt. Ook het Inle meer is een bezoekje waard. Dit meer, gelegen ten zuiden van de grote stad Mandalay, waar paalwoningen en eilandjes gevormd door waterplaten te vinden zijn. Op deze waterplaten verbouwen ze verschillende gewassen. Mandalay is de minst mooie stad om te bezoeken qua gebouwen. Maar ik moet toegeven dat het toch weer te interessant is om over te slaan. Breng dus toch een bezoekje aan de stad wanneer je in de buurt van deze omgeving bent.

Hoe beviel de Aziatische keuken in Myanmar?

Eten en drinken op bestemming is natuurlijk altijd een belangrijk onderdeel van een reis. “Over het algemeen is het eten goed en afwisselend. De prijzen zijn zeer laag en er zijn voldoende restaurants aanwezig. Op straat of op marktjes eten kan ook, maar let wel goed op waar de hygiëne goed is. Prijzen van drankjes variëren tussen de €0,60 en €1,20 en de gemiddelde prijs voor een maaltijd is ongeveer €4,00. De hotels die wij gezien hebben en die tijdens de rondreis van FOX ingeboekt worden, zijn allemaal goede 3- en 4-sterren hotels. Het Thazin Garden Hotel in Bagan vond ik de meest sfeervolle.”

Tips van Pieter

Myanmar is een geschikt land om een rondreis te maken. Een georganiseerde rondreis is dan wel aan te raden. De infrastructuur is nog niet heel uitgebreid, waardoor individueel reizen wel veilig is, maar zeer moeizaam. Myanmar beschikt aan de Westkust over prachtige stranden en mooie resorts. De bestemming is dus ook goed te combineren met een strandvakantie. Pieter geeft nog een tip: “Het is niet raadzaam een auto te huren in dit land. Bezoek het land met een groepsreis of eventueel individueel met een gids, dan is het zeer goed te doen.”

Een afspraak maken met Pieter? Dat kan!

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht