Studiereizen

[Reisverslag] De studiereis van Astrid en Cindy naar Malta

3 april 2023 - leestijd: 6 minuten

Reisspecialisten Astrid van der Bijl van Pelikaan Reisbureau Breda en Cindy van Turnhout van Pelikaan Reisbureau Zevenbergen zijn op studiereis gegaan naar Malta en Gozo. In vijf dagen werden zij door een ervaren gids van Visit Malta meegenomen langs alle hoogtepunten, inclusief het opdoen van leuke feitjes en weetjes. Een kookworkshop en een schilders-wijnproeverij mochten ook niet ontbreken! We vroegen naar hun ervaringen en belevenissen op dit verrassende eiland. Leest u mee?

Welke bestemmingen hebben jullie allemaal bezocht?

We zijn met een groep zelfstandig reisadviseurs van ReisCreaties (net als Pelikaan Reisbureaus onderdeel van Pelikaan Travel Group) meegenomen door gids Cynthia van Visit Malta. We hebben op Malta zelf Marsaxxlok, Mdina, Golden Bay, Sliema, St. Julians en natuurlijk hoofdstad Valletta bezocht. Op het eiland Gozo zijn we vooral in het oude stadje Victoria geweest. Dat voelde echt even alsof je terug in het verleden ging. Héél indrukwekkend!

De haven van Marsaxxlok

Wat is het allerleukste dat je op Malta kunt doen en mag je zeker niet overslaan?

Astrid: ik zou zeker één dag van je verblijf op Malta besteden om de boot naar buureiland Gozo te nemen. De overtocht is maar slechts 20 minuten als je vanuit de haven van Cirkewwa vertrekt. Maar ook Valletta zou ik zeker niet overslaan! 

Cindy: Het allerleukste dat je op Malta kunt doen is wat mij betreft met een traditioneel bootje, de Dghasja, door Valletta te varen. Vanaf het water heb je een heel ander beeld van deze schitterende stad.

De traditionele Dghasja boot

De traditionele Dghasja boot

Wat maakt deze studiereisbestemming authentiek, anders dan alle anderen?

Astrid:  Malta is een bestemming waarvan je vanuit één locatie (lees: hotel) heel veel kunt doen. Zoals duiken, een stad bezoeken en natuurlijk de prachtige bezienswaardigheden bezoeken. Denk dan aan de Blue Grotto, Mixta Cave en de Middeleeuwse stadjes.

Cindy: Malta is een klein eiland waardoor alles op korte afstand te bereiken is. Je haalt dus het maximale uit iedere dag als je dat zou willen. Verder is er een diversiteit aan mogelijkheden. Denk aan duiken, naar het strand gaan of cultuur snuiven in de prachtige dorpen en stadjes.

De Mixta cave grot

Welk restaurant mag je niet overslaan op Malta en wat is het lekkerste gerecht?

Astrid: Ik vond Browns Kitchen in Valletta Waterfront het meest verrukkelijk. De sfeer zit er ook goed in daar. Het lekkerste gerecht waren de Spareribs. Heerlijk mals!

Cindy: Ik heb het lekkerst gegeten bij Gululu in St. Julians en bij Browns Kitchen in Valletta Waterfront. Het lekkerste gerecht vond ik de zeebaars. Dat is tevens ook wat veel Maltezen zelf eten. Ze zijn sowieso grote eters en zijn trots op hun eigen keuken!

Gululu in St. Julians Bay

Hoe zou je het karakter van de locals omschrijven?

Astrid: Daar kan ik kort over zijn. Ze zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam. Ze ontvangen toeristen met open armen, dus je voelt je er snel thuis.

Cindy: Daar sluit ik me volledig bij aan. Je voelt je overal welkom. Zowel in de hotels als in de verschillende restaurantjes.

Geef 1 pluspunt en 1 minder punt over de studiereis naar Malta

Astrid: De groep waarmee ik op studiereis naar Malta ging was super leuk! Op zo’n trip leer je veel van elkaar. Op zowel zakelijk als privé gebied. Vooral de diners in de avond bij gezellige restaurants waren top. Maar dat komt natuurlijk ook door het lekkere eten en de goede wijn. Het programma dat we hebben gevolgd was soms ietwat druk, maar daardoor hebben we wel zoveel mogelijk van Malta en Gozo kunnen zien!

Cindy: Daar sluit ik me bij aan! Het eten was zeker ook een grote plus voor Malta. Maar ook de diversiteit aan activiteiten. Zo hebben we een kookworkshop in de keuken van kok George gevolgd. Hier hebben we onder andere heerlijke traditionele pastizzi gemaakt: een soort cheesecake. Maar ook de wine en sip experience (schilderen tijdens een wijnproeverij) was verrassend leuk! Soms was het wel druk op bepaalde momenten. Maar dat is niet zo gek ook, gezien Malta een dichtbevolkt eiland is.

Kok George

Voor welke reizigers is deze zonvakantie geschikt en waarom?

Astrid: Voor heel veel verschillende soorten mensen, van jong tot oud! Malta is een leuk eiland en zeker Gozo is de moeite waard. Valletta is een zeer leuke stad dat ook als stedenvakantie geboekt kan worden. Op woensdag komen de cruise schepen aan in Valletta. Dus dan is het zeer druk. St. Julian is zeer Engels georiënteerd en is dé uitgaansplek van het eiland met veel kroegen.

Cindy: Ik zou Malta vooral aanraden aan de ondernemende vakantieganger. Jong of oud maakt niet uit. Het gaat erom dat de vakantieganger het leuk vindt om excursies te maken en er graag op uit gaat, dus het niet erg vindt om te reizen.

Uitzicht over het culturele Valletta

En voor welke reizigers is Malta niet zo’n goed idee?

Astrid: Mensen die slecht ter been zijn. Soms moet je best wat moeite doen om ergens te kunnen komen, zoals de Mixta Cave op Gozo. Daar moest je eerst een smalle gang naar beneden komen, om tot bij het prachtige uitzichtpunt te komen. En voor mensen die alleen een strandvakantie willen is Malta ook niet aan te raden. Er zijn in verhouding niet zoveel zandstranden op Malta.

Cindy: De echte zon-, zee- en strandliefhebber zal hier snel uitgekeken zijn, omdat Malta vooral uitblinkt in cultuur, eten en natuur.

Eén van de weinige zandstranden, Golden Bay

Tot slot: Waarom wilde je graag juist deze bestemming bezoeken?

Astrid: Ik was heel benieuwd naar Malta omdat ik graag wilde ontdekken welke klant ik hier naar toe kan boeken.

Cindy: Om uit te zoeken voor wie dit eiland allemaal geschikt is en om zelf een goed beeld hiervan te krijgen.

Vragen over Malta?

We zijn blij dat we deze kans gekregen hebben! Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen voor Astrid en/of Cindy? Ze staan u graag te woord om alle ins en outs van Malta te vertellen! Maak eenvoudig en snel een afspraak in het reisbureau van Breda of Zevenbergen. Zien we u daar?

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht