Studiereizen

[Reisverslag] Reis met Angelique mee naar het adembenemende Rwanda

19 september 2023 - leestijd: 15 minuten

Op 30 augustus was het eindelijk zo ver, na het bemachtigen van een buitengewone kans voor een studiereis naar Rwanda stapte onze reisadviseur Angelique in het vliegtuig. In 11 dagen reisde ze mee met reisspecialisten van over de hele wereld door het adembenemende land. Benieuwd wat ze allemaal heeft ontdekt tijdens haar reis in Rwanda? Lees dan gauw verder!

Woensdag 30 augustus – Onderweg naar Kigali

Vandaag vertrek ik vanuit Amsterdam met een directe vlucht naar Kigali, voor mijn reis door Rwanda. De securitycheck ging soepel en na enige vertraging gaan we om 11:20 de lucht in. Na een aangename, directe vlucht landden we om 20:00 en is het tijd om onze visum te regelen, deze kan je ter plaatse aanvragen voor 50 dollar. Eenmaal gelukt haal ik mijn koffer van de band en is het tijd om Jean Claude te ontmoeten, ons aanspreekpunt van het Rwandees Verkeersbureau. Samen met Jean en enkele andere deelnemers die ik inmiddels heb ontmoet worden we naar ons eerste hotel gebracht genaamd Radisson Blu Hotel in Kigali, hier verblijven we drie nachten.

Reizen naar Rwanda

Donderdag 31 augustus – Op ontdekkingstocht door Kigali

Om 8:30 was het tijd om te verzamelen en stapten we een open bus in om de stad Kigali te ontdekken. Ideaal, want op deze manier beleef je echt de stad! Kigali heeft ongeveer 1 miljoen inwoners en staat vol met allerlei soorten gebouwen, huizen en villa’s. Het is een heuvelachtige stad en ontzettend schoon, waarbij je zeker een bezoek moet brengen aan Kimironko Market en Nakumatt Supermarket. Daarnaast bezochten we Kigali Memorial Centre, een indrukwekkende plek waar slachtoffers van de genocide worden herdacht wat zich in 1994 afspeelde. We kregen een uitgebreide rondleiding en wat de plek enorm indrukwekkend maakt is het feit dat er circa 250.000 slachtoffers begraven liggen rondom het Memorial Centre.

Na afloop vervolgen we onze tocht met de hop on/ hop off bus en eten we een hapje bij Soy Asian table waar we een mix van Aziatische tapas krijgen voorgeschoteld. Na het eten maken we nog een stop bij het Nyandungu National Park, dat ongeveer 120 hectare groot is. De afgelopen zes jaar zijn ze hier bezig geweest om de natuur te herstellen in dit park en sinds juli 2022 is dit open voor publiek. Hierna maken we een stop bij het hotel om ons op te frissen en klaar te maken voor het laatste deel van deze dag. We werden naar Retreat Boutique Hotel gebracht voor een kleine rondleiding en een diner. Al met al is Kigali een mooie stad waarbij je ongeveer twee dagen nodig hebt om de stad te ontdekken. Verder is er voor toeristen niet heel veel te doen in Kigali. De stad heeft voldoende hotels en restaurants, maar verder zijn er niet veel bezienswaardigheden te bewonderen.

op reis Rwanda

Vrijdag 1 september – Kwita Izina

Pluk de dag zullen we maar zeggen, de wekker gaat namelijk om 4:45 want vandaag gaan we naar de 19e ceremonie van de naamgeving van baby gorilla’s. Bij de receptie staan onze ontbijtpakketjes klaar en om klokslag 6 uur gaan we op pas. Wat een prachtige route en na ongeveer 3 uur komen we aan. We zitten in een VIP tent recht voor het podium en we worden al snel meegezogen in de opzwepende, vrolijke Afrikaanse muziek. Ruim een uur dansen en springen we mee met de Rwandezen en rond 11 uur komen de genodigden die de gorilla baby’s een naam mogen geven. Wat een feest!

Tegen 12:45 begint de ceremonie en worden de bekende VIPS voorgesteld, onder andere Idris Elba, Kevin Hart, Winston Duke en Asa zijn erbij. Om 14:15 is het officiële gedeelte afgelopen en rijden we richting de stichting van Dian Fossey Gorilla Fund voor een heerlijke lunch. De dag is voorbij gevlogen en na nog een drankje weer terug in ons hotel vertrek ik naar mijn kamer.

VIP dag Rwanda

Zaterdag 2 september – Akagera National Park

Vandaag stond  de wekker weer op tijd en na een snel ontbijt vertrokken we rond 7 uur richting Akagera National Park, een rit van ruim 2,5 uur. Dit keer reden we naar het Oosten en onderweg zien we veel bananen plantages en rijstvelden. Tijdens een stop in een klein dorpje bekijken we de art galery Imigongo en een souvenir winkeltje. Weer verder op weg vertelt onze chauffeur Emile ons meer over het National park.

Akagera National Park

Volgens de Rwandezen is dit park het best bewaarde geheim van Afrika. Het kent een grote diversiteit aan landschappen en vegetaties. Van goudkleurige savannes met glooiende graslanden tot moerrassen, mooie berglandschappen en prachtige meren, alles komt voorbij. Het is een waar paradijs voor diverse dieren en niet even onbelangrijk; Je kunt hier zelfs de big 5 spotten! En dat maar op twee uur rijden vanuit de hoofdstad Kigali.

Sinds 2019 werkt het African Parks Network samen met Rwanda Development Board aan het (her)introduceren van verschillende diersoorten in het park. Zo zijn er enkele jaren geleden leeuwen in het park uitgezet, waarna de populatie inmiddels al is verdubbeld! In 2017 zijn hier 18 zwarte neushoorns uit Zuid-Afrika uitgezet, waardoor het park nu weer het thuis is van de big 5! Naast deze prachtdieren vind je in Akagera National Park ook nijlpaarden, diverse antiloop soorten, giraffen, zebra’s en bijzondere vogelsoorten, waaronder de zeldzame schoenbekooievaar!

De noordkant van het park bestaat voornamelijk uit uitgestrekte, droge savannevlaktes. Vanwege kans op hevige regenbuien is het noorden alleen geopend van juni tot en met augustus en vanaf half december tot en met februari. In het zuiden vind je juist de grote meren en moerasgebieden. Hier is mogelijk om met een bootsafari mee te gaan waarbij je nijlpaarden, schitterende vogels (maar liefst 525 verschillende soorten) en krokodillen kunt spotten. Daarnaast zijn de zwarte neushoorns uitgezet in het zuiden van het park.

Via de oostkant komen wij het park binnen en na 10 minuten komen we aan bij het meer om mee te gaan met de boot. Binnen 5 minuten staan we al oog in oog met de eerste nijlpaarden. Daarnaast spotten we antilopes, buffels en een baby krokodil. Dat het weer zomaar om kan slaan, maakten we ook mee waarbij we opeens belanden in een tropische regenbui! Volgens de kapitein is dit de ergste bui die hij in 8 jaar heeft meegemaakt op het water. Van alle kanten slaan de golven de boot in en binnen een paar minuten zijn we doorweekt. We keren eerder terug dan verwacht, maar alsnog was de boottocht fantastisch!

Doorweekt rijden we naar onze accommodatie Akagera Game lodge en na het omkleden en een lunch mogen we een kijkje nemen achter de schermen bij het National Park. Wederom krijgen we een uitgebreide uitleg over de dieren en over de rangers. We mogen zelfs een kijkje nemen in de control kamer waar we op de schermen via de GPS coördinaten kunnen zien waar de wilde dieren zijn, enkele dieren hebben namelijk een GPS tracker om. Na de rondleiding is het tijd om terug te gaan naar het hotel en hebben we een vrije avond.

varen Rwanda

Zondag 3 september – Game Drive dag

Klokslag 6 uur verlaten we de accommodatie om op zoek te gaan naar wilde dieren. Al vrij snel zien we onder andere een apen familie, nijlpaarden, buffels, leeuwen en een aantal zebra’s! Onderweg maken we een stop bij Magashi tent kamp, een kleinschalige accommodatie waar mensen kunnen verblijven in het Nationaal Park. Daarna gaan we weer verder met onze bumpy ride en zien we in de verte neushoorns, een giraffe en zelfs twee olifanten! Net voordat we het natuurpark weer verlaten maken we een stop bij een andere tentenkamp, genaamd Karenge Bush Camp, een kleinschalig en eenvoudig tentenkamp met 6 tenten. Dit voelt aan als ouderwets kamperen, maar dan met wilde dieren om je heen. Rond 15:00 vertrekken we uit het park en rond 18:00 komen we aan bij het Marriot hotel in Kigali waar we 1 nacht zullen verblijven. Het Marriot hotel is een groot complex met ruime kamers, maar qua moderne stopcontacten kunnen ze nog wel wat leren. Gelukkig heb ik een standaard een verloopstekker bij me. Een prachtige dag!

nijlpaarden Rwanda

Maandag 4 september – Nyungwe National Park

Een nieuwe dag tijdens onze reis door Rwanda! Om 7 uur gaan we weer op pad, deze keer richting The Kings Palace. Het is elke dag lekker op tijd, maar hier in Rwanda zie je in de vroege uurtjes het meeste! In het zuiden van Nyanza, zo’n anderhalf uur vanaf de hoofdstad Kigali, ligt één van de meest unieke paleizen ter wereld. Vroeger was Nyanza de hoofdstad van Rwanda, tegenwoordig herinneren plekken zoals The Kings Palace aan die vergane glorie. Het paleis, gebouwd in traditionele stijl van hout, stro en gewoven bamboe, voelt als een stap terug in de geschiedenis.

Nyungwe National Park

Na een lange rit, komen we aan in Nyungwe National Park, het oudste natuurpark van Afrika. Het park ligt in het zuidwesten van Rwanda bij de grens van Burundi, het kivu meer en bij Congo. Hier gaan we de welbekende Canopy walking trail wandelen, dat ongeveer 2 uur duurt. Over een afstand van 2.1 kilometer loop je over touwbruggen op 70 meter hoogte! Per keer mag je met maximaal 5 personen op de trail. Een prachtige omgeving! Rond 17:45 vertrekken we weer met de auto naar het Kivu Marine Bay hotel in Rusizi waarna we rond 19:00 aankomen. Nu lekker genieten van het diner en daarna richting bed.

reisverslag Rwanda

Dinsdag 5 september – Waterval trekking (Ndambarare waterfall)

Vandaag staat grotendeels in het teken om de waterval van Nyungwe te bezoeken. ’s Ochtends starten we aan route 14: Kamiranzovu waterfall, 8 kilometer wandelen in de jungle, waar je ook echt een wandelstok voor nodig hebt. Het eerste deel is vlak en door de theeplantages, wat een geweldig uitzicht! Langzaamaan bereiken we het tropische regenwoud en zien we direct apen. Verder is het pad goed begaanbaar en droog, fijn om te lopen! Na ongeveer 1,5 uur horen we in de verte water kletteren en even later zien we een hele mooie waterval opduiken. Dit was zeker de wandeling waard!

Nadat we weer zijn teruggelopen en hebben gelunched in het hotel bezoeken we The One & Only Nyungwe house voor een rondleiding, het enige vijfsterren hotel in de omgeving. De kamers liggen per drie geschakeld aan de rand van het tropisch regenwoud en tijdens de rondleiding zien we weer een grote apen familie. Ook bezoeken we het hotel Cleo Lake Kivu, wat een prachtige ligging! Het hotel is geopend in december 2020 met 18 kamers en elk met zicht op het meer. Daarnaast is er 1 villa met 4 slaapkamers, ideaal voor grote families. Verder heeft de villa een zitje, balkon en toegang tot het zwembad. Hier verblijven we ook voor een nacht!

rwanda reisverslag

Woensdag 6 september – Lake Kivu

Deze ochtend worden we flink verwend! Op het grote terras staat een lange tafel, dit keer geen ontbijtbuffet, maar een familiair ontbijt met een a-la-carte eitje. Na een goed ontbijt is het tijd om Rwanda vanaf het water te bekijken! Na ongeveer 40 minuten varen komen we aan bij de koffieplantage Kinunu. Deze plantage ligt er sinds 2004 en maakt zo’n 15.000 kilo koffie per jaar! Na een interessante rondleiding is het mogelijk om de koffie te proeven.

Hierna gaan we te voet verder naar Rushel Kivu Lodge, waar we een lunch krijgen met uitzicht op het meer. Hier krijgen we typische Rwandese gerechten met een mix van Europa voorgeschoteld. Hierna gaan we met de boot door naar Lake Kivu Serena hotel. De boottocht duurt ongeveer een uurtje, waarbij we dicht langs Congo varen. Hier hebben we een vrije middag en ’s avonds genieten we van een heerlijk diner in het hotel.

koffieplantage Rwanda

Donderdag 7 september – Relax dagje

Na het uitchecken doen we nog een kleine citytour waarna we koers zetten richting Gishwati Mukara National Park. Dit park is in 2016 ontstaan door bomen terug te planten en op deze manier diverse apensoorten terug te krijgen. De jungle zie je goed en de uitzichten zijn prachtig! Daarna gaan we richting Musanze voor onze hotels, hier wordt de groep in tweeën gesplitst waarna ik met mijn groepje vertrek naar 5 Vulcanoes hotel. In de middag vertrekken we naar de Gorilla Gardain’s Village om met mensen te spreken om te zien wat ze doen om de cultuur te behouden en hebben we verder een rustige avond. Morgen wordt namelijk de meest bijzondere dag van onze reis door Rwanda!

Vrijdag 8 september – Gorilla trekking

Vandaag is eindelijk de langverwachte dag; de Gorilla trekking staat namelijk op het programma. Om 6:30 rijden we weg om bij het festival terrein van Kwita Izina aan te komen, hier krijgen we een korte uitleg. Er zullen “porters” zijn die je tas dragen voor € 10,- en daarnaast ondersteunen wanneer je problemen krijgt tijdens het hiken. Om de gorilla’s niet ziek te maken, dragen we allemaal een mondkapje. Uiteraard mag je niet te dichtbij komen en je leert zelfs te grommen op een bepaalde manier om de gorilla’s gerust te stellen. Daarnaast krijgen we meer uitleg over het Vulcanoes National park.

Vulcanoes National Park

Het Vulcanoes National Park wordt gekenmerkt door een keten van vulkanen, die bekend staan als de virunga Mountains. Dit zijn in totaal 8 vulkanen waarbij de hoogste (Mount Karisimbi) ongeveer 4500 meter is. Zes hiervan zijn al jaren slapend, maar twee zijn nog altijd actief (Mount Nyiragongo en Mount Nyamuragira), beide gelegen in Congo. Het park staat vooral bekend vanwege de gorilla trekkings, maar er is nog veel meer te doen waaronder een hiking trip in het gebergte. Naast de berggorilla’s leeft er nog een zeldzame soort apen in het gebied, namelijk de gouden apen. Ook om deze dieren te spotten kan je op excursie.

Gorilla trekking

We starten op een hoogte van 2500 meter en wandelen de hellingen op naar het basiskamp dat op ongeveer 1,5 uur wandelen ligt. Het is niet altijd even makkelijk om omhoog te lopen, gelukkig heb ik een stok en een porter die mij begeleid. Na een kleine versnapering kan de tocht door de jungle beginnen. De gids hakt met zijn mes een toegankelijk pad voor ons waarna het begint te miezeren en de grond ook steeds glibberiger wordt. Rond 12:00 krijgen we een seintje; de gorilla familie is dichtbij!

De eerste gorilla is meteen een zilverrug gorilla. Op zijn gemakje loopt hij wat rond en gaat zelfs poseren! Wauw… op zo’n 1,5 meter afstand zie ik gewoon deze indrukwekkende beesten. In totaal zien we ongeveer 7 gorilla’s in ongeveer een uur tijd en is het weer tijd om te gaan. En dan zien we ook nog een golden monkey voorbijkomen, wat een mazzel hebben wij! Daarna begint de afdaling van 3000 meter hoogte, nog vol enthousiasme van wat we daarvoor hebben gezien.

Gorilla trekking rwanda

Zaterdag 9 september – Musanze

Doordat de gorilla trekking gister langer duurde dan verwacht, halen we een paar dingen in die eigenlijk gister op de planning stonden voor onze reis door Rwanda. We bezoeken de Dian Fossey foundation, dit centrum eert Dian en haar liefde voor gorilla’s. Zij was de persoon die in een tentje verbleef om het gedrag van gorilla’s te bestuderen. De entree is gratis, al wordt er wel een donatie verwacht.

Daarna bezoeken we het hotel One & Only the Gorilla nest, een ruim opgezet hotel met heel veel bloemen in de tuin. Dit hotel heeft zo’n 20 kamers waarbij de kamers in een boomhuis stijl zijn gebouwd. Daarnaast bezoeken we hotel Virunga Inn, waar onze collega’s hebben geslapen. Dit complex heeft 14 kamers en hier komen er nog 8 bij. Het is een moderne accommodatie en de kamers zien er netjes uit. Na een lunch bij Virunga Inn was het Boutique hotel Bishop House in Musanze aan de beurt. Deze accommodatie straalt sfeer en gezelligheid uit bij binnenkomst met grote huiskamers die op je staan te wachten. Ook dit is een kleinschalige accommodatie met 10 kamers.

Na dit bezoek verlaten we deze omgeving van Rwanda en keren we terug naar Kigali voor onze laatste nacht in het Kigali Serena Resort. De eerste collega’s vertrekken nog dezelfde avond, de overige collega’s net als ik vertrekken morgen! Om 18:00 is het nog een keer verzamelen om naar het Des Mille Collones hotel te gaan. Dit hotel is beroemd omdat er tijdens de genocide ongeveer 1250 mensen waren ondergedoken in het gebouw. Het hele verhaal is in de film Hotel Rwanda te zien.

Daarna is er een meeting en cocktailparty met lokale agentschappen in Rwanda en is het tijd om te speeddaten met de agentschappen. Als bedankje voor onze komst volgt er nog heerlijke hapjes en drankjes en dan is het echt bijna tijd om afscheid te nemen van dit geweldige land.

hotel Rwanda

Zondag 10 september – Tijd om afscheid te nemen

Na 11 geweldige dagen is het dan echt zo ver gekomen dat ik mijn koffer definitief moet inpakken. Deze laatste dag gebruiken we om met wat collega’s Kigali verder te verkennen. Aan het einde van de middag is het tijd om naar het vliegveld te gaan. Onderweg hebben we een korte tussenstop in Oeganda en om 7 uur ’s ochtends landde ik weer op Amsterdam. Wat een prachtige reis met een lading aan mooie herinneringen en avonturen!

Dit was mijn geweldige reis naar Rwanda! Iets voor u?

Wat een adembenemende bestemming is dit! De hotels zijn mooi en goed verzorgd en er zijn enorm veel veelzijdige bezienswaardigheden of activiteiten om te doen. Daarbij raad ik het u aan om zeker op zoek te gaan naar de big five en de gorilla trekking. Beide zijn dit waanzinnige activiteiten die u voor altijd zullen bijblijven!

Wilt u graag meer informatie over een reis naar Rwanda? Maak een afspraak met Angelique van Pelikaan Reisbureau Zevenbergen en laat u inspireren!

Afspraak maken

Bekijk blogoverzicht